Onkruidbestrijding in kleine tuinen

Door Selina de Lang

donderdag 4 mei

Onkruidbestrijding


Het verbod op chemische middelen heeft onkruidbestrijding in kleine tuinen er niet eenvoudiger op gemaakt. Waar hoveniers eerder simpelweg aan de slag konden met een kleine spuit, moet de oplossing nu gezocht worden in machines voor thermisch en mechanisch onkruidbeheer. Maar hoe beheer je onkruid en mos- en algafzettingen op een effectieve, praktische en winstgevende manier als je gebonden bent aan machines? We bespreken het met Gerard Baars, binnen Empas verantwoordelijk voor duurzaam terreinbeheer met heet water.

Switch naar heet water

De switch van chemie naar heet water en mechanische middelen zoals borstels heeft in de dagelijkse praktijk veel veranderd voor hoveniers. “De klacht die wij horen van hoveniers is dat je voor thermisch onkruidbeheer een vrij grote machine moet meenemen,” vertelt Gerard. “In een kleine of moeilijker bereikbare tuin is zo’n machine vaak te lomp en te groot. Hij is bijvoorbeeld te breed om door de poort te passen. Hij is vaak ook relatief duur en onpraktisch om te vervoeren.” 

De oplossing zit hem in een kleinere machine die op meerdere taken kan worden ingezet, zegt Gerard. Zo’n machine is én gemakkelijker te transporteren en te gebruiken én brengt zijn geld op. Een voorbeeld is de compacte MCE. Met zijn afmeting van 125 x 80 x 95 centimeter neemt hij weinig plek in in een auto of aanhanger en past hij door iedere deur en poort. Door de grote wielen rol je hem gemakkelijk over ieder soort terrein, van zachte grond tot ongelijke ondergronden zoals grindpaden. Dat maakt de machine goed transportabel.

Multifunctioneel onkruid en mos bestrijden

Daarbij is de MCE multifunctioneel: hij brengt onkruidbeheer, mos bestrijden en reiniging samen. Gerard: “Met de MCE kun je niet alleen onkruid, maar ook mos bestrijden. Hij is ook heel effectief tegen de algafzettingen die in het voorjaar een grote ergernis zijn. Daarnaast spuit je er gemakkelijk even een tuinbankje, gevel, kozijn of een stuk terras mee schoon. Dat is een meerwaarde voor de hovenier, want je kunt extra berekenen voor schoonmaakwerk, waardoor het voordeliger wordt om de machine mee te nemen.” 

Ook kan er met de MCE stil gewerkt worden, wat een must is in particuliere tuinen. De machine heeft namelijk geen brandstofmotor, maar loopt op stroom. Naast stroom is er enkel water nodig en beide zijn in bijna iedere particuliere tuin goed voor handen.

Aan de slag met de MCE

Wilt u de werking van de MCE in het echt zien? Neem dan contact op met een Empas-dealer bij u in de buurt. Zij helpen u graag verder.