Onkruidbeheer op verhardingen: zo doe je dat

Door Selina de Lang

donderdag 30 maart

Onkruidbestrijding


Effectief onkruid beheren luistert erg nauw. Onkruidgroei is grillig en onvoorspelbaar en bij de juiste temperatuur en vochtverhouding komt onkruid overal de grond uit. Dit zorgt voor uitdagingen, afhankelijk van het soort bestrating en de locatie. In dit blog gaan we in op onkruidbeheer op verhardingen. Welke machines gebruik je en waarom? En wat is een goede werkwijze? We vroegen het aan Jacob Verheij van groenvoorzieningsbedrijf Verheij Integrale groenzorg.

Heet water als langetermijnoplossing

Verheij is als groenbeheerder een bekend gezicht in heel Nederland. Het bedrijf uit Sliedrecht heeft zich gespecialiseerd in onkruidbeheer op verhardingen voor onder andere gemeenten en overheden. Binnen het bedrijf is veel onderzoek gedaan naar dit thema en daarnaast heeft Jacob als uitvoerder een ruime praktijkervaring in efficiënte onkruidbestrijding. Hij vertelt dat hij graag met heet water werkt, omdat dit op de lange termijn het onkruid beter tegengaat dan mechanische methodes dat doen. 

“Mechanisch beheren met bijvoorbeeld maaiers of borstels zorgt ervoor dat je het onkruid alleen aan de oppervlakte verwijdert. Met structureel behandelen met heet water maak je de cellen van de plant kapot, waardoor je hem uitput en hij na een tijdje vergaat. Het duurt op die manier veel langer voor het onkruid zich weer kan herstellen.”

Verheij’s werkwijze voor onkruidbeheer

“Onze werkwijze bij het onkruid beheren op verhardingen is als volgt: we identificeren wekelijks de hotspots waar onkruid groeit. Als er een beheeractie nodig is, maken we een keuze in de methode van beheer, waaronder thermisch of mechanisch. Aan deze beheeractie koppelen we een prioriteit. Deze informatie is direct zichtbaar in een uitvoeringskaart waarmee onze medewerkers gericht aan de slag gaan. We sturen veel op de inzet van de heetwatermethode omdat het veel voordelen heeft. Hoofdreden is de effectiviteit: je hoeft minder snel terug naar dezelfde hotspot. Ook kun je het op ieder verhardingstype toepassen. Tot slot brengt het de omgeving geen schade toe: je hebt bijvoorbeeld geen wegvliegende stenen zoals bij maaien het geval kan zijn. De enige plekken waar we deze methode niet kunnen toepassen is bij tankstations en op stukken verharde grond waar water ligt.”

Heetwaterunits voor gericht onkruid beheren

Bij het werken met heet water gebruikt Verheij de heetwaterunits van Empas. “We pompen het oppervlaktewater in de units en dat gaat door een spiraal dat het water verwarmt tot boven de 100 graden. Dat water spuiten we daarna met 102 graden gericht op de plekken waar dat nodig is. Zo pak je direct de hotspots aan en verwijder je het onkruid.”

Verheij is erg te spreken over de heetwaterunits: “Ze maken onkruidbestrijding heel makkelijk, omdat je gericht kunt werken. Je kunt ook een flinke hoeveelheid water meenemen en het water is snel op de goede temperatuur.”

Steeds duurzamer

Door onkruidbestrijding met heet water toe te passen wil Verheij steeds duurzamer onkruid beheren. Jacob vertelt: “We zijn samen met Empas steeds milieuvriendelijker gaan werken. We sparren regelmatig met elkaar: hoe maken we de heetwatermethode nog sneller en effectiever? Recent heeft Empas aan de hand van onze wensen wat upgrades aan onze machines gedaan, zodat ze nog sneller een grotere hoeveelheid water kunnen verwerken.”

Voor de toekomst heeft Verheij ambitieuze plannen: “We willen graag toe naar CO2-neutraal werken. Dat we een hoge productiesnelheid halen met heet water op een klimaatvriendelijke manier.” 

Ook onkruid beheren met de machines van Empas?

Wilt u net als Verheij aan de slag met de machines van Empas? Lees dan hier meer over onze oplossingen voor heet water onkruidbeheer of neem contact op met één van onze dealers om de mogelijkheden te bespreken. Vind hier een dealer bij u in de buurt.