Duurzaam onkruid verwijderen door middel van heet water

Door Selina de Lang

woensdag 1 september

Onkruidbestrijding


Duurzaam onkruid verwijderen; daar weet Sander Stam van KookUwOnkruid alles van. Sander geeft met zijn bedrijf Stam Tuinvormgeving de tuinen van uw dromen vorm. Als hoveniersbedrijf en tuinontwerpbureau krijgen zij regelmatig te maken met onkruid op ongewenste plekken, bijvoorbeeld tijdens het aanleggen of het onderhouden van een tuin. Om die reden hebben zij KookUwOnkruid opgezet en een innovatieve manier bedacht voor eenvoudige thermische onkruidbestrijding. De MCE machine van Empas in combinatie met een bakfiets. Ja, dat leest u goed. Met een bakfiets.

Thermische onkruidbestrijding: hoe werkt dat?

We beginnen bij het begin: hoe werkt thermische onkruidbestrijding? Onkruid weghalen zonder chemische stoffen, zonder gif, en mét heet water. Sander: “De techniek met kokend water dient meerdere doelen. Naast onkruid wordt ook mos, groene aanslag en vuil op de stoep meegenomen.” De hoge temperatuur van het water zorgt ervoor dat de wortel van het onkruid wordt vernietigd of beschadigd. U ziet direct resultaat en het is met name belangrijk dat deze manier van onkruidbestrijding met regelmaat wordt herhaald. Onkruidbestrijding met heet water in plaats van onkruidbestrijding met gif is een belangrijke eerste stap in de duurzame richting.  

Lees hier meer over onkruid beheren met heet water > 

Onkruid verwijderen met de MCE machine van Empas

KookUwUnkruid maakt gebruik van de MCE machine van Empas. Dit is een compacte en elektrische heetwaterunit, waardoor hij met name geschikt is voor gebruik op kleinere oppervlakten. Sander maakte al even gebruik van deze machine toen hij op zoek ging naar een duurzame en efficiënte manier om de machine te verplaatsen. Waar hij eerst de machine in en uit zijn bus laadde, kwam hij op het idee hem in te bouwen in een bakfiets. Sander: “Ik zocht naar een duurzaam vervoermiddel zonder brandstofmotor, dat zo dichtbij mogelijk op de plaats kan komen waar het onkruid bestrijdt moet worden. Makkelijker, duurzamer en efficiënter: en dat is het geworden. We hoeven nu niet meer met de auto voor maar één straat en er zijn veel minder handelingen nodig.” Hoe de onkruidbestrijding met heet water in de vorm van een bakfiets precies werkt? De MCE machine is zeer compact en past daardoor in een bakfiets. Sander heeft hem ingebouwd in zijn KookUwOnkruid bakfiets. “De bakfiets is ons vervoersmiddel. We gaan naar een locatie, zetten de fiets zo dichtbij mogelijk neer en rollen vanuit daar de tuinslangen uit vanuit de fiets.”.

Van betrouwbare machine tot innovatieve bakfiets

Een solide en betrouwbare machine voor onkruidbestrijding werd omgebouwd tot een innovatief en vernieuwd vervoersmiddel mét efficiënte functie. Het Empas team sprong enthousiast op toen ze hoorde over de bakfiets van KookUwOnkruid. Ook Sander is te spreken over de machine – en over Empas zelf. “De machine is erg fijn. Ik ben zelf a-technisch, maar dit is een gebruiksvriendelijke en praktische machine die tegen een stootje kan. Ik ben ook erg blij met Empas; ze leveren goed onderhoud. Als je zo’n groot bedrijf hebt en je levert die kwaliteit, dan heb je het goed voor elkaar.”

Empas is sinds 1999 specialist op het gebied van onkruidbestrijding met heet water. Of je nu als gemeente, groenaannemer of hovenier op zoek bent naar machines om onkruid te verwijderen op (half)verhardingen en openbare terreinen: Empas biedt gebruiksvriendelijke machines die innovatief en milieuvriendelijk zijn. Kijk hier welke machines voor onkruidbestrijding met heet water wij allemaal hebben, of vind de dichtstbijzijnde dealer bij jou in de buurt.