Eikenprocessierups bestrijden

Door Gerard Baars

dinsdag 21 april

Onkruidbestrijding


De eikenprocessierups lijkt een rups als alle anderen maar dit is absoluut niet het geval. Deze rups kan voor veel ellende zorgen bij mensen en dieren die in contact komen met de brandharen van de rups. Gemeentes en groenaannemers worstelen met de aanpak van deze rups, maar nu is er hoop voor mens en dier.

De eikenprocessierups plaag

De eikenprocessierups plaag blijft zich steeds verder uitbreiden. Ergens in 1997 dacht iedereen dat er hoop was toen de populatie van deze rupsensoort instortte. Helaas bleek dit toch niet het geval te zijn en groeide het aantal eikenprocessierupsen daarna weer. Er is nu al sprake van een plaag van meerdere jaren en het einde lijkt nog niet in zicht. Eigenlijk is dit erg vreemd aangezien de eikenprocessierups een soort is uit Zuid- en Oost-Europa. De rups lijkt het hier echter naar zijn zin te hebben en niet meer te vertrekken.

Bron WUR

Brandhaartjes eikenprocessierups zorgen voor klachten

De brandhaartjes van de rups zorgen voor klachten waar niemand op zit te wachten. Na aanraking met de brandhaartjes geeft je lichaam altijd een reactie. De meeste mensen krijgen last van jeuk en uitslag, maar je kunt ook last krijgen van opgezwollen en geïrriteerde ogen. In extreme gevallen van contact met brandhaartjes komen ook overgeven en duizeligheid voor. Al met al zijjn de brandharen van de rups geen pretje.

Eikenprocessierups bestrijden met kokend water

De eikenprocessierups verwijderen met kokend water is dé oplossing, aangezien het een biologisch bestrijdingsmiddel is. De rups - net als de haartjes - bestaat namelijk voor een groot deel uit eiwitcellen. Eiwit gaat over in vaste vorm vanaf 50°C. Dit betekent dat een eikenprocessierups die overgoten wordt met kokend water van zo’n 100°C gelijk stolt. Eikenprocessierupsen lijken te verstenen als je ze overgiet met het kokende water. Prettige bijkomstigheid: de brandhaartjes van de rups blijken vaak ook niet meer te irriteren na een behandeling met heet water. Deze kokend water methode is schoner en duurzamer dan behandeling met chemie of een bacterie. 

Preventieve bestrijding van de eikenprocessierups met kokend water
De eikenprocessierups preventief bestrijden gaat ook erg goed met kokend water. De nesten vol rupsen, velletjes, uitwerpselen en haartjes overvloeien met kokend water resulteert in transformatie naar donkerkleurige drab. Het verwijderen van eitjes later in het jaar zorgt ervoor dat ze het jaar erop niet weer hele eikenbomen in beslag nemen en voor mens en dier allerlei overlast bezorgen. Alleen de rupsen bestrijden is dus niet verstandig. Bestrijd de eitjes ook met kokend water!

Bestrijd de eikenprocessierups met heetwaterunits
De heetwaterunits van Empas helpen gemeentes en groenaannemers bij de bestrijding van de eikenprocessierups met kokend water. Ons brede scala aan machines die het mogelijk maken de rupsen te ‘koken’ is de afgelopen periode uitgebreid getest. De resultaten van de testen spreken voor zich, geen enkele rups overleefde de doop in water van zo’n 100°C. Het gebruik van kokend water is niet schadelijk voor de bomen, dit bevestigen de onderzoeksresultaten van het Duitse bedrijf Martin Maschinen Vertrieb. Daarnaast laat het ander leven in de boom ongemoeid. Wilt u van de eikenprocessierups af? Wacht dan niet langer en neem contact op voor de mogelijkheden.

Bekijk het assortiment heetwaterunits hier