Emissievrij en veilig onkruid beheren met de HWC1000

Door Selina de Lang

maandag 3 oktober

Onkruidbestrijding


Emissievrij en veilig onkruid beheren: de HWC1000 in actie

Voor Van Doorn Buitenruimte gingen we aan de slag met de doorontwikkeling van de HWC1000: een machine waarmee op locatie volledig emissievrij gewerkt kan worden en die voldoet aan alle veiligheidseisen. Onkruid beheren op zijn best dus! Kees-Arie Visser van Van Doorn vertelt over de ervaring van het bedrijf met de HWC1000: “De machine is doorontwikkeld op een concept van 3 jaar geleden en op detailniveau aangepast. Het is een machine waar echt over is nagedacht.”

Duurzaam, stil en veilig 

De HWC1000 is ontwikkeld om zo duurzaam, stil en veilig mogelijk onkruid te bestrijden. De machine bestaat uit een dubbelwandige, geïsoleerde tank waarin per keer 1000 liter heet water vervoerd kan worden. Met de twee pompjes op de unit wordt gedoseerd water gesproeid en er zit een spuitboom voorop het voertuig en een slang achterop. Hiermee kun je met de hand moeilijk bereikbare plekken besproeien. De tank is gemonteerd op een elektrovoertuig. Omdat het geheel rijdt op een batterijpakket is de machine geruisloos en ben je op locatie volledig emissievrij aan het werk. 

De werkwijze is simpel: de gebruiker laadt heet water volgens protocol, rijdt naar de plek waar onkruid bestreden moet worden en zet vervolgens 2 tot 3 schakelaars om. Dan wordt de vloeiboom gepositioneerd en kan er gewerkt worden. Omdat de vloeiboom elektrisch verstelbaar is hoeft de gebruiker deze niet aan te raken en is veilig werken gegarandeerd.

De nodige ervaring

Dat stuk veiligheid is precies waarom Van Doorn Buitenruimte de keuze maakte voor een machine van Empas, vertelt Kees-Arie Visser. “Onze medewerkers zijn de hele dag aan het werk met kokend heet water, dan moet zo’n machine gewoon aan alle veiligheidseisen voldoen.” De onderdelen moeten bijvoorbeeld gemaakt zijn met de juiste materialen, zodat het constante contact met het hete water de machine niet beschadigt en er geen ongelukken gebeuren. “Daarom wilden we met Empas aan de slag: omdat zij de nodige ervaring in huis hebben met werken middels heet water.”

Onkruid beheren met oog voor het milieu 

Van Doorn werkt vooral voor overheden en neemt voor veel gemeenten de totale zorg voor het groenonderhoud op zich. “Vroeger deden we dat met branders en borstels, maar daarmee heb je best wat uitstoot. We werkten ook met pesticiden, maar die zijn natuurlijk slecht voor het milieu. Er moest een oplossing komen die beter was voor het milieu.”

Kees-Arie ging op zoek naar het juiste systeem en kwam na zijn research bij De Heer uit. Daar bouwde Empas drie jaar geleden een soortgelijke machine als de HWC1000. In 2022 leverde Empas een uitgekristalliseerde versie van de machine aan Van Doorn. Dit tot grote tevredenheid van het bedrijf. “We werken nu zo’n 2 maanden met de HWC1000 en zijn erg tevreden. Je kunt veel water meenemen in één keer en de machine is netjes afgewerkt. Er is écht over nagedacht.” Een voorbeeld is de elektrisch bediende spuitboom: “Onze medewerkers hoeven de spuitboom niet aan te raken om hem te richten, dus komen ze ook niet in contact met het hete water.” 

En omdat de HWC1000 maatwerk is, is er veel ruimte om vanuit de dagelijkse praktijk aanpassingen aan te dragen. Zo vroeg Van Doorn zijn medewerkers om mee te denken over eventuele verbeteringen. Kees-Arie: “We hebben onze ideeën voor aanpassingen samen met Empas opgepakt, dat loopt heel goed.”

Geïnteresseerd in onkruid beheren met een machine van Empas?

Wilt u ook met Empas-producten aan de slag of wilt u meer informatie over onze machines? Onze dealers kunnen er u alles over vertellen. Vind hier een dealer bij u in de buurt.