Empas klaar voor Britse export met UKCA-markering

maandag 9 januari

Bedrijfsnieuws


In navolging van Brexit komt de Engelse overheid met een eigen variant op de Europese CE-markering: de UKCA-markering. Omdat iedere machine die op de Britse markt verkocht wordt vanaf 1 januari 2025 deze nieuwe markering moet hebben, hebben we bij Empas afgelopen jaar al onze machines UKCA-klaar gemaakt. Ook de documentatie van de machines is aangepast en op orde, zodat we zonder problemen kunnen blijven exporteren naar Groot-Brittannië.

Over CE en UKCA

Van tuinbouwmachines tot vuurwerk en van medische hulpmiddelen tot speelgoed; veel producten die binnen de Europese Economische Ruimte (EER) verkocht worden, moeten een CE-markering hebben. De fabrikant of importeur geeft daarmee aan dat het product voldoet aan EU-eisen met betrekking tot veiligheid, gezondheid en milieu. Ook kunnen producten op deze manier gemakkelijker vergeleken worden en wordt de handel tussen landen bevorderd.

De Britse overheid heeft na Brexit een eigen markering in het leven geroepen: de UKCA (United Kingdom Conformity Assessed). Op dit moment zijn er op het gebied van productie-eisen nog geen verschillen tussen de CE- en UKCA-markering. Wel moeten fabrikanten en importeurs na 1 januari 2025 beide markeringen gebruiken, willen ze hun producten op beide markten kunnen verkopen. Dat betekent dat veel producten opnieuw gemarkeerd moeten worden. Beide markeringstekens mogen overigens wel naast elkaar gebruikt worden.

 

Van typeplaatjes tot documentatie

De komst van de UKCA-markering heeft tot gevolg dat de machines van Empas opnieuw gemarkeerd moesten worden onder de machinerichtlijn. Ondanks dat dit pas vanaf 1 januari 2025 verplicht is, hebben we er in 2022 voor gezorgd dat we er klaar voor zijn. We hebben de typeplaatjes van al onze machines aangepast en voorzien van zowel een CE- als een UKCA-markeringslogo. Daarnaast hebben we de Engelstalige gebruikershandleidingen en ook de bijbehorende verklaringen van overeenstemming aangepast aan de nieuwe UKCA-situatie. Zo kunnen we zonder problemen blijven exporteren naar Groot-Brittannië.

Geïnteresseerd in Empas-machines?

Wilt u ook met Empas-producten aan de slag of wilt u meer informatie over onze machines? Neem dan contact met ons op via verkoop@empas.nl of telefonisch via +31(0)318-525888.