Hoe kies je de juiste spuitwagen?

donderdag 24 mei

Spuitoplossingen


Bij de aankoop van een Empas spuitwagen zijn er een aantal zaken belangrijk om rekening mee te houden. Aan de hand van enkele vragen krijgt u een indicatie welke spuitwagen het beste bij uw wensen past.

Waarmee wilt u spuiten?

Wilt u spuiten met een spuitboom of met een spuitgeweer? Voor grotere oppervlaktes is een spuitboom een goede keus. U kunt kiezen uit een horizontale of een verticale spuitboom. Een spuitgeweer is handig bij het spuiten van kleine oppervlaktes en precisiewerk.

Wat is de lengte/hoogte van het gewas?

Om de juiste spuitboom te kunnen adviseren, is het noodzakelijk dat u de hoogte van het gewas weet. (Bij verticaal spuiten doppen op 35cm afstand, bij horizontaal 50 cm.)
Nu kunt u het aantal liters per minuut bepalen door te kijken in de vloeistofafgiftetabel, daarna kunt u het aantal doppen vermenigvuldigen met het aantal liter per minuut. Nu weet u de totale liters per minuut om de juiste pomp uit te kiezen.*

Wat is de lengte en breedte van het te spuiten pad? Liggen er buizen? Zo ja, wat is de h.o.h. maat?

Aan de hand van de lengte van het pad bepalen we de lengte van de slang.

Wat is de lengte van het hoofdpad?

De lengte van het hoofdpad bepaalt de lengte van de slang op de haspel. Hoe langer het hoofdpad, des te langer de slang is. (Zie tabel drukverlies per 10 meter slang)

Hoeveel hectare wilt u spuiten?

Aan de hand van deze informatie kunt u de grootte van de vloeistoftank bepalen. De vloeistoftank is verkrijgbaar in diverse groottes van 60 tot 2000 liter.

Welke haspel wilt u gebruiken?

De keuze van de haspel is voornamelijk gebaseerd op persoonlijke behoefte. Wij raden klanten die grote oppervlaktes spuiten een veer- of elektrische haspel aan omdat deze geschikt zijn voor langere lengtes slang. Wij hebben hand-, veer- en elektrisch opwindbare slanghaspels in ons assortiment. Met de haspelcalculator kunt u beoordelen welke haspel het beste bij u past bij de gewenste hoeveelheid slang.

*Welke pompset wilt u gebruiken?

U kunt kiezen voor een membraan- of een plunjerpompset. Een membraanpomp is geschikt voor dikkere vloeistoffen, onkruid- en krijtvloeistoffen. De plunjerpomp is te gebruiken bij hogere drukken en is zeer geschikt voor de tuinbouw.

Wat is de gewenste grootte van de vloeistoftank?

De grootte van de vloeistoftank is onder andere afhankelijk van het te spuiten oppervlakte en hoe vaak u wilt tanken. De vloeistoftank is verkrijgbaar in 60, 120, 200, 400, 600, 1000, 1500 en 2000 liter.

Weet u dankzij deze vragen welke spuitwagen het beste bij u past? Of wilt u samen met een adviseur de vragen beantwoorden? Onze dealers helpen u graag verder!