Professioneel gebruik gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw weer verboden: de voordelen van onkruidbeheer met heet water

Door Selina de Lang

donderdag 22 september

Onkruidbestrijding


Sinds 8 juli 2022 is het verbod op het professionele gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw weer van kracht. Dat houdt in dat professionals deze middelen niet mogen gebruiken in het openbaar groen en op verhardingen. Een goed alternatief in deze situaties is onkruidbeheer met heet water.

Onduidelijkheid rondom het verbod

De afgelopen jaren is er veel onduidelijkheid geweest over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. In 2016 en 2017 was het verboden, eind 2020 zette het gerechtshof Den Haag een streep door het verbod. Inmiddels is het verbod weer van kracht. In bepaalde gevallen is het gebruik van chemische middelen nog wel toegestaan, bijvoorbeeld op sportvelden, recreatieterreinen of in onveilige situaties. Dit mag echter alleen bij hoge uitzondering.

Milieuvriendelijk onkruidbeheer met heet water

Verbod of niet, de afgelopen tijd is er veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van chemievrije alternatieven voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Een goed voorbeeld van de innovatie op dit gebied is onkruid beheren met heet water. Deze methode kan onder andere gebruikt worden op (half)verhardingen en openbare terreinen en is veel milieuvriendelijker dan chemische middelen, omdat het grondwater niet belast wordt met chemicaliën.

De methode werkt als volgt: een machine laat kokend heet water van 102°C over het onkruid vloeien. Hierdoor beschadigt de celstructuur van het onkruid en de plant moet vervolgens veel energie gebruiken om te herstellen. Na drie tot vier keer sproeien is de plant uitgeput en vergaat hij. Heet water onkruidbestrijding is dus niet alleen milieuvriendelijk, het is ook effectief. 

Machines voor onkruidbeheer met heet water

Empas heeft diverse kwaliteitsmachines voor onkruidbeheer met heet water, die allemaal eenvoudig te bedienen zijn en gemakkelijk op slecht bereikbare plekken kunnen komen. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Bekijk hier de machines of neem contact op met één van onze dealers.