Duurzame onkruidbestrijding: hoe Empas-machines het verschil maken

Door Selina de Lang

maandag 24 juli

Onkruidbestrijding


Milieuvriendelijk werken wordt steeds meer de norm in de onkruidbestrijding. Hoewel er in de praktijk haken en ogen kunnen zitten aan duurzame onkruidbestrijding en er soms onduidelijkheden zijn over de wetgeving, staat één ding als een paal boven water: het is een beweging waar groenondernemers in mee moeten. Omdat een milieuvriendelijke machine gebruiken al het halve werk is, maakt Empas zijn machines zo duurzaam mogelijk. Lees in dit blog hoe onze machines duurzame onkruidbestrijding gemakkelijker maken.

Door heetwatertechniek geen chemicaliën meer nodig

Alle onkruidbestrijdingsmachines van Empas zijn uitgerust met een innovatieve heetwatertechniek, zodat chemische middelen niet meer nodig zijn. Bij de heetwatertechniek wordt kokend water gebruikt om over het onkruid te sproeien, zodat de plant vergaat. 

De heetwatertechniek werkt zo: 

Chemicaliën behoren door deze werkwijze dus tot het verleden. Om de heetwatertechniek zo efficiënt mogelijk te maken, hebben we onze MCB 3.0-machine voorzien van een uniek zelfregelend temperatuursysteem. De machine reguleert constant de watertemperatuur, zodat deze mooi rond de 100 graden blijft. De gebruiker hoeft dit dus niet meer handmatig bij te stellen.  

Tappunten voor kokend water

Bijkomend voordeel van de heetwatertechniek is dat in Nederland hard gewerkt wordt aan tappunten voor kokend water. Er komen op steeds meer plekken van die tappunten, waardoor onkruidbeheerders steeds vaker geen grote afstanden meer hoeven af te leggen met het water. Ze halen simpelweg kokend water bij het tappunt in de buurt.

Emissievrije aandrijving, dus geen CO2-uitstoot

Naast het gebruik van milieuvriendelijke middelen hebben we ook de aandrijving van de machines onder de loep genomen. Het resultaat is dat we zijn gestart met emissievrije opties aanbieden. Die machines stoten tijdens het werken geen CO2 meer uit.

> Zo is de MCE voorzien van een 230V aandrijving en maakt hij gebruik van de normale stroomvoorziening. 
> Andere machines zijn opgebouwd als elektrovoertuig: er zit een batterijpakket op die je oplaadt om de machine te laten rijden en om hem ter plekke te gebruiken.

Minder rijden door extra tanks

De Empas-machines zijn modulair, wat inhoudt dat ze naar wens aangepast en uitgebreid kunnen worden. Veel klanten kiezen ervoor om extra watertanks toe te voegen, zodat ze meer water mee kunnen nemen en ze minder hoeven te rijden. De MCB 3.0 heeft speciaal daarvoor een uitschuifsysteem in het frame. Al is extra rijden natuurlijk niet nodig wanneer je één van de eerder genoemde tappunten in de buurt hebt!

Samen duurzamer onkruid bestrijden?

Wilt u duurzamer gaan werken? Empas is sinds 1999 gespecialiseerd in thermische onkruidbestrijding met heet water. Onze specialisten denken graag met u mee over welke duurzaamheidsslagen u nog kunt maken. Neem dus vooral vrijblijvend contact met ons op om eens samen te sparren.